Saturday, 26 December 2009

Guitar Hero III and cases


We were thinking of getting a Guitar Hero for our Mac OS X computer that serves as entertainment computer, music, video, BZ Flag server and so on. For this project I looked around on the web to be sure to get a bundle with a guitar and compare some prices. During this process I looked at Apple's own web site and there found out, the only place I think, that Guitar Hero doesn't support case sensitive file system. Now this probably can get solved by doing a disk image with a not case sensitive file system and mounting it and installing Guitar Hero there but it got me thinking.

Not supporting case sensitive file system, WTF? It do support Mac OS X and HFS+ but not if it's formatted case sensitive. I'm not a programmer but I can only come up with one reason for not supporting case sensitive file systems, lower and upper cases are used in a way that no concern has been taken to whether they are upper or lower, why do it that way?

As I said, I'm not a programmer so if someone can enlighten me, please do. Why do some programs not support case sensitive file system?

Oh, one more thing, BZ Flag also gives you problems with case sensitive file systems but it's open source so you can follow the guidelines at the web site and change the one letter in the program that has to be changed. I'm not betting on the possibility to be able to do that with Guitar Hero.

Sunday, 25 October 2009

iTunes Media and iThing apps



I thought up something quite smart, I believed, when I went to iTunes > Preferences > Advanced and changed the location for my iTunes fodler. The new location was in my Dropbox folder Dropbox > Media > iTunes and therefore would be copied to my Dropbox account and easily copied to other computers and if my harddrive goes boink my music and other media survives in the Dropbox account. Since the application folder for iPhone/iPod applications live inside the iTunes folder one might think that the applications also will get copied to the Dropbox account but no.

Even if I change the location of my iTunes folder the iPhone/iPod applications is placed in ~/Music/iTunes/. I even tried to remove all my iPhone applications on the computer and reloaded them from my iPhone but that didn’t help. They still ended up in ~/Music/iTunes. Why, Oh Why? If the folder is inside the iTunes folder and that is changed it should move along with the iTUnes folder, or?

Thursday, 15 October 2009

Inloggningsinställningar



Irriterande, i dag tappade MOSX bort mina användarinställningar för vilka program som ska startas upp när jag loggar in, bara så där. Eller, ja, nästan; Xmarks for Safari och Dropbox fanns kvar. Märkligt eftersom jag inte ens uppdaterat systemet. Ingen direkt skada verkar ha skett för alla program verkar ha kvar sina användarrelaterade inställningar men fortfarande irriterande för det kunde hänt någon viktigare konfigurationsfil.

Ja, ja, jag fick en snabb inloggning och en chans att omvärdera vilka program jag slentrianmässigt har i gång på datorn.

Thursday, 24 September 2009

10.6 klient och 10.5 server



Det stör mig att man inte kan köra serveradministrations-program för MOSX 10.5 server på en 10.6 MOSX klient. Vad ska det vara bra för? Administrationsmjukvaran för 10.4 server gick att köra på en 10.5 klient (fast installationsprogrammet vägrade installera så man fick göra det manuellt). Nu verkar det överhuvudtaget inte gå att köra administrationsmjukvara för server med lägre versionsnummer än klienten. Puckat.

Visserligen kan man köra Apple Remote Desktop eller Screen Sharing och köra administrationsmjukvaran på själva serven men det känns inte nödvändigtvis optimalt. Därtill så ska man inte fås att köpa ARD av den anledningen även om det finns andra anledningar att köpa ARD.

Friday, 12 June 2009

Vad använder jag min iPod till?


Det har evolverat lite på iPod:en igen så jag tog mig en funderare på vad jag hittills använt min iPod till framgångsrikt och vilka program som hittills fungerat bra.

Ett program som hängt med länge som jag använder en del när jag inte har datorn tillgänglig är IM+. Det är ett chattprogram som förutom brett chattstöd även har stöd för Twitter. Ett annat program är NetNewsWire som är en RSS-läsare. Lite speciellt med den är att den är kopplad till en RSS-tjänst hos Newsgator som samlar in flödena. dessa kan sedan läsas via webbgränssnitt, via uppkoppling på iPod/iPhone eller offline på iPod/iPhone. I det sistnämnda fallet endast ingresser och kortare texter, längre texter måste laddas ned innan de kan läsas. Nu när den nya iPhone kommit kommer jag antagligen skaffa en sådan och då har jag internetuppkoppling när jag vill och då blir det nog Google Reader i stället.

Briefcase och Air Sharing är två program för att ta med sig och titta på filer på iPod/iPhone eller helt enkelt frakta filerna med iPod/iPhone. Briefcase kan logga in med SSH och hämta eller skicka filer till och från olika unixalikedatorer medan Air Sharing använder WebDAV över det trådlösa nätverket. Jag tycker väl att det fungerar så där att läsa PDF:er i programen och textfiler fungerar bättre i särskilda textläsare men det fungerar fint att frakta filer och att ha referenslitteratur som man söker och läser kortare stycken i.

Timern i Klocka använder jag till bland annat pomodoroperioder men även lite matlagning och dylikt. SSH-klient, i mitt fall TouchTerm, är inte så supersmidigt men det går helt klart att göra enklare manövrer via den. Vad man kan göra är att ta ut ett utsnitt ur en loggfil och skicka till en textfil som man sedan hämtar med Briefcase som kan hämta filer över SSH och sedan läsa textfilen.

Det finns även en bunt program för sociala nätverk som jag använder mer eller mindre; LinkedIn, Facebook, LiveJournal med flera. Det finns även en samlingsapplikation för googletjänster som gör att man får upp respektive tjänst i webbläsaren från ett och samma program utan att behöva kunna webbadresser eller logga in manuellt, Google. När det gäller offlinekalender så slåss just nu SaiSuke och GooSync om platsen på min iPod. GooSync synkoniserar även Googles ToDo och Google Contacts med Apples Contacts.

Emellanåt använder jag även Net Utility, Ping, TCPinger och Portscan för diverse nätverksrelaterade aktiviteter. Man kan göra uppslagningar på IP-nummer/domännamn, testa om det finns ngåot som svar på olika portar på en IP-adress/domännamn (även ett urval av portar) och lite annat sådant som man kan vara van nid att göra i ett terminalfönster i Unix/Gnu Linux. Jag använder också 1Password för att synkronisera och skydda lösenord. På så vis kan jag ha med mina lösenord på bättre sätt än säg en lapp eller digital anteckning. Det innebär även att jag kan synkronisera över alla lösenorden till en annan dator, till exempel om jag byter dator eller börjar använda två, till exempel en privat och en i arbetet.

När vi var i Rom var det inte alls dumt att ha ett italienskt lexicon på iPod:en och skärmen fungerade förvånansvärt bra i sol även om betraktningsvinkeln snabbt krympte (vilket dock inte är så mycket av ett problem för den som använder den). En annan användbar applikation är Wikipedia som är ett extrakt av text men inga bilder från Wikipedia vilket varit till en del nytta och nöje. När det gäller att lösa text tycker jag det har varit BookZ och Stanza som fungerat bäst hittills.

Det finns även en del referensverk för både program och jargonger som kan vara praktiska att ha. Överhuvudtaget att försöka stoppa in så mycket referensverk som möjligt i iPod:en tilltalar mig. Jag har även en engelsk ordbok utöver det italienska lexiconet.

Några spel som jag fastnat för är Fieldrunners, Theseus, 12 Coins och Roman Chess.

Slutligen så är Evernote ett av mina favoritprogram som synkroniserar anteckningar och bilder mellan datorer och iPod.ar och även har ett webbgränssnitt. förutom mer personliga saker har jag ett kaffegalleri i en publik evenotesamling.

Sunday, 11 January 2009

Ipodapplikationer2


iPod-applikationer
Min förstasida på iPod:en ser för tillfället ut som på bilden men jag är nyfiken som en iller och kan inte låta bli alla möjliga applikationer som jag hittar så det blir rätt många och lite snedvridet att kika på vilka som just nu ligger på mina två första sidor. Första sidan är dock signifikant för det är ändå till största delen applikationer som jag fastnat för eller verkligen vill testa som ligger där. Med genväg till förstasidan når man dessa snabbast.

Förstasidan:

Yammer; gränssnitt till Yammer.

IM+; chattprogram, mest till Google Talk men jag använder den även till ICQ och den kan prata en mängd chattprotokoll.

NetNewsWire; för RSS-flöden, allt från applebloggar till XKCD och SPQR Blues.

Evernote; synkroniserar anteckningar mellan datorer och iPod:ar, synkroniserar även foton och PDF:er och gör textanalysering av bilder så man till exempel kan fota sina visitkort och ladda upp dem och sedan kunna söka fram fotot av visitkortet med hjälp av namn, företag eller annan text på det. Textanalysen fungerar väldigt bra och tar det mesta förutom svenska tecken.

iDiary; lösenordsskyddad dagbok. Det går lite upp och ned med att skriva i den men både för min egen skull och för jobbets skull är det inte så dumt att skriva lite stödord för varje dag.

SaiSuke; kalender för lokal synkronisering av Google Calendar, inte helt klockren i synkroniseringen tycker jag. Det är inte alltid ändringar i programmet slår genom i googlekalendern.

iBlueSky; mindmapprogram, jag har inte använt det så mycket men inbillar mig att jag kan behöva det ibland så det har fått ligga kvar.

TimeMgrPro; tidsstatistikprogram, man klickar i programmet när man påbörjar en ny typ av aktivitet och sedan kan programmet visa statistik på hur mycket man sysslat med det ena eller det andra de senaste sju dagarna eller de senaste 30 dagarna. Ganska lätt manövrerat men man ska tänka på att inte ha för många olika typer av aktiviteter och fundera över vad man vill veta (till exempel hur mycket man jobbat, sovit och rest).

Briefcase; program för nedladdningav filer till iPod:en. Kan logga in via SSH på Linux/Unix (inkl MOSX). När man loggat in kan man bläddra bland filerna grafiskt och sedan ladda ned filer till IPod:en om man vill kunna läsa dem utan internetuppkoppling.

iStorage; liknar Briefcase fast kan prata med till exempel Mobile Me och har en webbläsare för att surfa till filer.

OneDisk; liknar Breifcase fast den pratar med ett antal nättjänster som Mobile Me, Box.net och MyDisk.

AirSharing; en liten webdavserver med dokumentvisare för ett antal format. När programmet är i gång kan man via en webbläsare lägga filer på och hämta filer från iPoden. Filer som ligger i AirSharing på iPod:en kan läsas via programmet om det inte är några ovanliga format.

Klocka; använder den mest för att tima hur länge kaffet ska dra.

Inköpslista; ett litet program där man kan göra en inköpslista och bocka av varorna efter hand i butiken. Programmet sparar inmatade varor så när man ska göra en lista kan man välja att visa de senaste eller de vanligaste varorna eller varorna i alfabetisk ordning. De visade varorna kan läggas till med ett klick i stället för att skriva in hela varan. Med några klick kan man även lägga till mängder på varorna.

Twitterific; program för att läsa på Twitter och för att skicka upp meddelanden till Twitter.

Twitterfon; program för att läsa på Twitter och för att skicka upp meddelanden till Twitter.

TouchTerm; SSH-klient.

Andra program jag använder:

Facebook

ICA Banks iphonewebbgränssnitt sparat som en applikation.

App Store; hitta nya program och uppdatera de gamla.

Reign of Sword; ganska kul turbaserat strategispel i senmedeltida miljö.

Fieldrunner; ett ''tower defense''-spel. Spelaren sätter uppförsvar utifrån sina resurser och med jämna mellanrum kommer fienderna och försöker ta sig tvärs över banan. Ju bättre man försvarar sig desto mer resurser får man och vid tjugonde fienden som slinker förbi har man förlorat. Det finns två banor; ett fält där de springer från vänster till höger och en där de både kommer från vänster och uppifrån. Det finns också två olika lägen; ett med 100 rundor och ett evighetsläge. I båda samlar man poäng men i det första har man bara ett begränsat antal rundor på sig. Det finns tre svårighetsgrader och fienderna som försöker ta sig tvärs över banan varierar under spelets gång i tålighet, vilka vapen de tål bäst, hastighet med mera så det blir gradvis svårare och svårare för varje runda.

BookZ; en eläsare med möjlighet för nedladdning av bland annat textfiler.

Stanza; en eläsare med möjlighet för nedladdning av bland annat textfiler.

eReader; en eläsare med möjlighet för nedladdning av bland annat textfiler.

Bookbag; ett program för att ladda ned PDF:er från Safari books online så man kan läsa dem på iPod:en.

1Password; synkronisera krypterad och lösenordsskyddad lösenordsförvaring mellan iPod och olika datorer. Programmet kan inte tillhandahålla lösenord åt till exempel Safari på iPod:en (men på datorer kan den det) men man kan slå upp alla sina lösenord på iPod:en i fall man glömt något.

Jag testar även lite olika referensprogram för VI, Emacs, olika jargonger,akronymer ordböcker med mera.